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Ruppersberg, Klaus

Klaus Ruppersberg

Oberstudienrat
Chemistry Education

Contact

phone +49-(0)431-880-1875
address Olshausenstraße 62, D-24118 Kiel
room 321a (OS 75, S1)

Education

1992 Second State Examination for Upper secondary level teaching in chemistry and biology
1986 First State Examination in chemistry and biology
1978 - 1986 Chemistry and biology studies at the Albertus Magnus-University of Cologne

Professional Activity

since 2014 Seconded teacher to the Leibniz- Institute for Science and Mathematics, Kiel
2010 - 2014 Senior secondary school teacher for chemistry and biology, head of the chemistry department at Domschule Schleswig, Schleswig-Holstein
1998 - 2010 Comprehensive school teacher in Northrhine-Westphalia
1993 - 1998 Secondary school teacher in Northrhine-Westphalia
1992 - 1993 Secondary school teacher, Rudolf Koch-Schule, Offenbach on the Main
1990 - 1992 Trainee teacher, Liebfrauenschule, Bensheim on the Bergstrasse
1988 - 1990 European Product Manager for Dental Restoratives, DeTrey Dentsply Constance on Lake Constance
1986 - 1988 Professional Service Engineer for Dental Materials, 3M Medica Neuss on the Rhine

Research Interests

Expressive experiments and safety in chemistry teaching
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Current Projects

Expressive experiments in chemistry teaching: how to guide a school chemistry collection, optimized handling of bromine
Expressive experiments: the mechanism of the Woehlk-test
Challenges for students

Selected Publications

Ruppersberg, K., Hain, J. (2017), Die Wiederentdeckung der Wöhlk-Probe, Chemie in unserer Zeit, 51 (2) 106-111, DOI: 10.1002/ciuz.201600744
Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung (DGUV) (Hrsg.), Redaktion: Andreas Baader, Sankt Augustin (verantwortlich); Stefanie Richter, Wiesbaden, Text: Klaus Ruppersberg (IPN), Kiel, Fachliche Beratung: Dipl.-Ing. Ludger Hohenberger, Münster (2016). Lernen und Gesundheit: Gefahrstoffe am Arbeitsplatz, DGUV, Frankfurt am Main
Venke, S. (Hrsg.), Schwarzer, S. (Hrsg.), Ruppersberg, K. (Hrsg.) & Proske, W. (Hrsg.), (2016) Gefahrstoffe im Blick: Sicher experimentieren! Friedrich Verlag, Seelze, 52 S.: Naturwissenschaften im Unterricht - Chemie; Band 27, Nr. 156
Ruppersberg, K. (2016), Stärkeverdauung durch Speichel - was kommt eigentlich dabei heraus? Ein einfacher Maltose-Nachweise am Ende der enzymatischen Hydrolyse von Amylose und die überraschende Anwesenheit von Glucose, MNU-Journal 69 (5) S.325-328
Behrens, H., Beuck, H.-G., Dobers, J., Groth, H., Katzenmeier, U., Klöckner, F., Knippenberg, A., Leiding, U., Lorbach, H., Ruppersberg, K., Schulz, T., Schulz, S. (2015). Biologie heute aktuell Gesamtband – Ausgabe 2016 für Rheinland-Pfalz, Bildungshaus Schulbuchverlage Braunschweig

Publications in the research information system

all publications recorded in PURE

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